Selecteer een pagina

AL DOENDE LEERT MEN

Nieuwe dingen leren, ik ben er dol op! En tegelijkertijd ben ik er wel eens bang voor. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

VARIATIE EN AFWISSELING

Ik ben gek op nieuwe kennis. Daar maak ik graag tijd voor vrij en ik investeer dan ook behoorlijk in persoonlijke ontwikkeling. Ik volg allerlei opleidingen, trainingen en workshops. Mijn motto: een leven lang leren en creëren. Hoewel ik soms weleens moe wordt van al mijn initiatieven, hoort het ook gewoon bij mij. Stilstand is achteruitgang, of toch niet?

CORONA TRAPTE OP DE REM

Mede dankzij de corona crisis herontdekte ik de rust van een lege agenda. Sterker nog, de agenda van 2020 ligt onaangeroerd in de kast. Een aantal opdrachten kwamen on-hold. Eerst een kleine paniek, wat nu? Dat duurde bij mij twee dagen. Daarna kwam er een fase van non actief. Gewoon aankijken, ervaren en niks doen.

Redelijk snel herpakte ik mezelf. Niet blijven hangen, maar weer in de actie modus. Aan de slag, achter je bureau, focus op jezelf, je kracht en je werk. Dan komt de rest ook. Oftewel, doen.

DOEN VERSUS REFLECTIE

Door iets vaker te doen en te herhalen krijg je er handigheid in, leer je een vaardigheid. Creëer je gewoonten, beïnvloed je je eigen gedrag. Doen is dus noodzakelijk om te leren.

Wanneer je allemaal nieuwe dingen toevoegt, wordt je agenda heel erg vol. Ik ben ervan overtuigd: ik hou van variatie. Bovendien vind ik kiezen lastig, dus ik ben een soort van ‘Yes woman’. Met als gevolg een volle agenda.

Ik merk dat ik door heel veel te doen de connectie met mezelf kwijtraak. Ik heb tijd nodig om alleen te zijn, op te laden, thuis te komen bij mezelf. Even aandacht voor mijn wensen, gevoelens en plannen.

UITDAGING VERSUS VERVELING

Lange tijd dacht ik dat ik last had van stress, dat ik te veel deed, te weinig energie had. Dat bleek eigenlijk niet waar. Ik deed te veel dingen die niet goed bij mij pasten. Ik besteedde mijn energie niet aan de juiste dingen. En ok, ik deed wel veel.

Reflectie is dan noodzaak. Door te reflecteren controleer je voor jezelf: Doe ik nog wel wat ik leuk vind? Je maakt de balans op: waar word ik blij van en wat mis ik wel/niet. En voor reflecteren is stilstaan even nodig.

WELKE DINGEN IK DOE OM OP TE LADEN?

  • Yoga & meditatie oefeningen
  • Paardrijden
  • Schrijven, schilderen, knutselen
  • Gesprekken met vriendinnen
  • Wandelen/fietsen/hardlopen

RUIMTE MAKEN VOOR NIEUWE INITIATIEVEN

Zoals ze zeggen, eerst nieuwe schoenen voordat je je oude weg doet. Gevoelsmatig werkt het anders. Eerst ruimte maken, ontspannen. En daarna dienen zich nieuwe invullingen aan. Met Corona ging dat een beetje abrupt en niet gepland, maar ik zie daar wel voordelen in.

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING PRIO MAKEN

Het ondernemerschap is een enge maar noodzakelijke stap geweest voor mij. Niet alleen omdat ik deze vrijheid nodig had, maar ook omdat geen bedrijf mijn persoonlijke pad als prioriteit heeft. Binnen een baan staat het belang van het bedrijf -logisch- altijd bovenaan. Als medewerker ben je vervangbaar en dus moet je voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden. Misschien is er meer of minder ruimte om jezelf te ontwikkelen binnen verschillende functies, maar je hebt niet volledig vrij spel. Als ondernemer kan ik zeggen: ik ben mijn bedrijf, dus mijn persoontje staat altijd bovenaan. En daarmee bedoel ik mijn route, mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn keuzes. Mocht het in de toekomst zo lopen dat ik niet meer in mijn eigen bedrijf pas, dan kan ik stoppen of het overdragen aan iemand anders. 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN

  • Een nieuw evenwicht

Het is niet alles of niets. Het is niet óf uitdaging óf verveling. Het gaat om het evenwicht in het totale plaatje. Hoeveel uitdaging en nieuwe dingen heb je nodig om je leven verfrissend en spontaan te houden? En hoeveel zekerheden heb je nodig om jezelf stabiel te voelen?

  • Docent versus student

Ik voel me prettiger als student dan als docent. Nieuwe kennis absorberen voelt als een hobby. Kennis doorgeven in klassikaal verband? Meh.

Anderen inspireren door het schrijven van een blog? Dat past me beter!

Ik heb dan ook besloten om een aantal bezigheden uit mijn agenda te schrappen. Des te meer ruimte om me weer als student op te stellen.

  • Experimenteren doet leren

Om ervoor te zorgen dat ik geïnspireerd en creatief blijf, ga ik gewoontes aanleren die zorgen voor regelmatig reflecteren & experimenten.