Selecteer een pagina

BOOSHEID IS FOUT…OF BROODNODIG?

In onze maatschappij is boosheid een emotie waar een negatieve lading op zit. Boosheid wordt meestal als ‘slecht’ beoordeeld. Iets waar je ‘mee om moet leren gaan’. Of waar je met een grote boog omheen loopt. Een boos persoon is snel op te merken en zeer bepalend voor de sfeer. En veel boosheid kan leiden tot destructieve daden*. Maar dat hoeft niet per sé.

WAAR IS DE EMOTIE BOOSHEID GOED VOOR?

Er zal toch een reden zijn dat deze krachtige emotie bestaat? In januari was ik weer in Vught voor een module van de Emotiecoaching opleiding: ‘Boosheid’. En ja, de emotie ‘Boosheid’ is uitermate nuttig. Ik deel graag m’n inzichten:

INE BOOS? NEE JOH!

Ik heb me lange tijd niet boos gevoeld. Ik hou van harmonie en wil de sfeer niet verpesten. Daarnaast ben ik vaak te bang voor de meningen van anderen. Ook zag ik het nut van boosheid niet zo. Dat is veranderd; ik kijk nu uit naar boosheid.

(Ondanks dat je jezelf niet boos voelt, betekent dat niet dat andere mensen je niet dénken dat je boos bent. Dat is ‘invullen voor een ander’. Herken je dat? En, wat voelde jij door mijn blik op deze foto?)

GA IETS NUTTIGS DOEN MET JE BOOSHEID

Ik vind het bevrijdend om naar Vera Helleman te luisteren, die ook de positieve kanten van boosheid onderstreept. Er is belangrijke reden dat je boosheid voelt. Je bent van je eigen pad geraakt en zal kracht terug moeten pakken. Leiding nemen over jezelf en je eigen leven. Je niet verschuilen en de macht bij een ander leggen. Een mooie uitspraak van haar: “wanneer iedereen echt verantwoordelijkheid zou nemen voor zijn eigen vierkante kilometer, zou de wereld er al heel anders uitzien.” Daadkracht, manifesteren, de regie pakken, zaken voor elkaar krijgen, besluiten nemen en actie! Klinkt al veel beter, vind ik.

EN BEN JE TOCH HEEL ERG -GROMMEND- BOOS?

Je kunt ervoor kiezen even in je eigen sop gaar te koken en daarna je boze energie constructief* inzetten, bijvoorbeeld in het huishouden, je sport, etc. Afreageren. Niet boos blijven. Dat is een keuze. Ik kan je vertellen, menig vloer wordt gedweild met daadkracht.

EEN KLEIN BEETJE BOOS

Waar ik me bijvoorbeeld – een beetje – boos over maak? (Innerlijk stem: “Nee, nee, niet echt hoor!”)

Ik zie veel vrouwen onzeker zijn, terwijl ze heel veel in hun mars hebben. (Herken je deze stem: “Wie denk je dat je bent?”)

Aan iedereen die zich in bovenstaande herkent, je kunt dit besluit nu ‘a la minute’ nemen:

– Jij bent de enige die het besluit kan/mag/moet nemen
– Investeer in jezelf zodat jij groeit.
– Stop met ’sorry’ zeggen. Helemaal niet meer doen.
– (H)erken je eigen waarde.
– Laat je niet door jan en alleman iets aanpraten, wees selectief in mensen waar je advies van aanneemt.

*) constructief = opbouwend
*) destructief = vernietigend

GOOD LUCK! DE KEUZE IS AAN JOU.