Selecteer een pagina

HOE LEER JE EEN NIEUWE GEWOONTE AAN?

Weet je nog, aan het begin van dit jaar? Mijn nieuwe gewoonte die ik startte? Dagelijks 1 minuut planken. Ik ga je vertellen hoe het staat met het aanleren van deze gezonde habit.

Vanaf 1 januari startte ik m’n eigen nieuwe ‘routine’. Ik las ergens dat het niet slecht is om een keer een gebakje te eten. Helemaal mee eens! Maar wat gebeurt er wanneer je iedere dag een gebakje eet? Op de lange termijn ga je daar echt de gevolgen van voelen en zien. Dat snapte ik heel goed 😉

EEN GEZONDE CHALLENGE MET MEZELF

En dat kun je omdraaien tot iets positiefs. Ik dacht: “Wat als ik een jaar lang iedere dag 1 minuut plank?” Ik koos bewust iets waar ik zwak in was. Dat zou mijn grootste winst opleveren, zo bedacht ik praktisch. Kortom, ik wilde een jaar lang 1 minuut per dag gaan planken. (Wat is planken? )

En zo begon ik gewoon. De eerste maand was ik vol moed. Je kunt iedere dag ergens 1 minuut vinden. En toch, ik geef direct toe, het was meerdere malen letterlijk ‘vijf voor twaalf’ voordat ik ging planken.

Het is niet alleen een fysieke uitdaging. De voordelen zijn natuurlijk mooi meegenomen; meer kracht, het draagt bij aan core stability en dus een betere houding. De mentale kant van het experiment is misschien nog wel interessanter.

DE POSITIEVE KANTEN VAN DEZE CHALLENGE +++

Ik ontdekte meerdere positieve kanten. Als ik de minuut vlak voor het slapengaan deed, werd ik door de inspanning lekker warm. Minder koude voeten. Ook slaapt het voldaan in, met een goed gevoel. Ik heb me aan de afspraak met mezelf gehouden. Ik ben te vertrouwen. Ik kan dit!

NEGATIEVE GEDACHTEN —

Er waren ook dagen dat ik dacht dat ik het ging skippen. Er is niemand die het controleert, of me verantwoordelijk houdt. En dus ook niemand die het merkt. Ik voelde me een slappeling en ik weet niet of dit überhaupt ergens iets aan bij gaat dragen. Het resultaat is niet concreet genoeg?

De belofte aan mezelf woog -gelukkig- toch zwaarder.

Keep the score. Don’t break the chain.

SOCIALE DRUK EN/OF COMPETITIEDRANG?

Op mijn verjaardag (15 februari) lachten mijn broers me toe. Eén minuut? Dat is wel weinig, dat kan iedereen, toch? Een korte krachtmeting volgde, waar zelfs mijn moeder aan mee deed. En inderdaad, als je een beetje lekker in je vel zit, kun je dit. Dat hebben ze ter plekke even bewezen.

Hierdoor kreeg ik toch wel wat frictie in m’n hoofd. Ik doe dit niet om een #fitgirl te worden. En zwaar gespierd zou ik er ook niet van worden. Maar deze gedachte liet me niet los. “Als je nou echt wat wilt, dan moet je het gaan opvoeren. Iedere dag wat langer. Steeds meer weerstand, zodat je steeds sterker wordt.” Wel een aantrekkelijk vooruitzicht.

Maar ik wilde niet in de bekende valkuil stappen

Er is alleen een valkuil, die iedereen wel kent. Je maakt het te groot, te moeilijk, waardoor je STOPT. En doordat je stopt, krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Zie wel, je kunt het niet volhouden!
Maar die ene minuut, daar kun je volgens mij weinig tegenin brengen. Die kun je echt iedere dag doen, waar je ook bent. Het oorspronkelijke idee was ‘small steps to succes’.

Toch voelde ik me geprikkeld. Er kon inderdaad wel iets bij, want ik deed toen een 1,5 maand braaf iedere dag 1 minuut. Dat werd een beetje saai en ik bleef op hetzelfde niveau. Ik besloot: iedere maand doe ik er een minuut bij. Dat betekent dat ik in maart op drie minuten per dag zat, in april op vier, enzovoorts. De groei is geen must, maar mooi meegenomen. Oftewel, ik ga t.z.t. zien waar mijn grens ligt. (Wie vindt het leuk om het jaartotaal uit te rekenen?)

Ik startte met lage verwachting: dit is niet mijn sterke kant en het is ook niet iets waar ik ooit energie in gestopt heb. En dat zal een goede reden hebben, aldus de scepticus 😉 Maar al doende ontwikkelde ik zelfvertrouwen. Ik ga dit doen en ik ga dit volhouden. Al is het alleen de belofte aan mezelf die ik nakom, iedere dag weer, it’s great!

HET RESULTAAT NA 5 MAANDEN DAGELIJKS PLANKEN

De maand juni is bijna aangebroken, dat betekent dat ik nu iedere dag 6 minuten plank! Ik heb de afgelopen 5 maanden iedere dag geplankt. Ik ben het misschien één of twee keer vergeten. Daar heb ik een leuke oplossing voor. Zodra ik het me herinner, dírect op handen en voeten. Dat heeft al grappige momenten opgeleverd. “Wat doe jíj nou?”

  • Ik ben begonnen met kleine stappen en doe nog steeds kleine stappen.
  • Ik vergelijk mezelf met niemand, want ik doe deze challenge alleen met mezelf.
  • Iedereen mag er iets van vinden, maar ik ga me daar niets van aantrekken.

Wil jij ook een nieuwe gewoonte ontwikkelen?

Kijk dan eens dit filmpje: ‘Don’t break the chain’, naar het idee van Jerry Seinfeld

EEN NIEUWE HABIT AANLEREN VOLGENS GELEERDEN

Sommige bronnen zeggen dat het minstens 21 dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Anderen beweren dat het gemiddeld 66 dagen duurt. Ik heb het zo beredeneerd; als je het 100 dagen achtereen doet, zal het wel beklijven. Daarvoor ontwikkelde ik deze mooie checklist (98 dagen/14 weken) en vink daarop de dagen af.

Download de New Routine checklist hier.

WANNEER EN HOE?

Totdat ons zoontje geboren werd, vond ik het al een opgave om iedere dag een supplement te slikken. Of op dagelijkse basis iets te herhalen. Weinig thuis, een te vol schema, de focus op andere dingen. Het was geen prioriteit en ik had er geen aandacht voor. Inmiddels denk ik daar anders over. Gezondheid staat op nummer 1.

EEN PAAR LOSSE TIPS OM EEN GEWOONTE AAN TE LEREN

  1. Prioriteiten staan op nummer 1. Bovenaan dus. Dat betekent letterlijk voorrang op bijna alles. 
  2. Integreer je nieuwe gewoonte op een vast moment van de dag. Het beste haak je aan bij een andere gewoonte die je al beheerst. Tanden poetsen bijvoorbeeld.
  3. Stel herinneringen in op je telefoon of hang ze op in je huis. 
  4. Vertel anderen erover en vraag hen ook om jou scherp te houden.
  5. Kies een doel wat je met gemak zou moeten kunnen halen.

HANDIGE APPS OM EEN NIEUWE GEWOONTE TE TRACKEN

Je kunt in plaats van een checklist of agenda ook een app gebruiken zoals Habitude of Momentum. Ik wil minder tijd doorbrengen met mijn vingers op de telefoon. En het is erg verleidelijk om voor of na het afstrepen op je telefoon te blijven hangen. Ik kies daarom voor de papieren versie, want die kun je ook in het zicht hangen als reminder. En als het een gewoonte is, dan heb je het lijstje niet meer nodig. 

YOU GO!

No excuses! De beste dag om te beginnen is vandaag. Discipline is goed, megastreng zijn niet per se. “Don’t beat yourself up”. Als je het een keer vergeet of je bent ziek, dan kun je het op een goede dag inhalen, toch?