Selecteer een pagina

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Het overkomt ons allemaal: je hebt een mooi plan gesmeed maar op enig moment gaat het niet zoals jij het bedacht had. Of je hebt een leuke activiteit in je agenda staan wat op het laatste moment gecanceld wordt. Je had er erg naar uit gekeken en baalt dat het niet door gaat. Of je hoopte op iemand, maar diegene kwam niet. 

Je had een verwachting en de realiteit is… anders. Dan komt teleurstelling om de hoek kijken. Het confronteert je met de werkelijkheid en jezelf. 

Wat kun je met dit gevoel? Vaak willen we zo snel mogelijk af van teleurstelling, want dit is niet prettig. Goed nieuws, dat kan! Hieronder lees je in 7 stappen hoe dat werkt. 

Benodigdheden:

  • Veerkracht
  • Inzicht
  • Relativeringsvermogen

 Stappenplan

  1. Erken dat je je teleurgesteld voelt. Teleurstelling is een zwaar gevoel, dus dat vergt misschien moeite. Waak ervoor dat je in verhalen van dader of slachtoffer schiet.
  2. Waar teleurstelling is, is/was een verwachting. Wat verwachtte jij? Van jezelf, van anderen, van het leven? 
  3. Realiseer je dat de realiteit anders is. Merk het verschil op tussen de realiteit en jouw verwachting.
  4. Erken het verschil.
  5. Luister naar je gevoel, wat voel je precies als je eraan denkt?
  6. Laat dat gevoel er even zijn, probeer het niet weg te drukken.
  7. Pas je eigen verwachting aan. Deze stap klinkt als een open deur, maar het kan uitdagend zijn.

 

Aanpassingesvermogen, flexibiliteit

Teleurstelling vertelt je: jij hoopte, rekende ergens op of ging ergens vanuit. Of misschien vond je dat je ergens recht op had. Misschien had je een afspraak met iemand en komt diegene het niet na. Je komt in confrontatie met de realiteit en die is… anders. Dat vergt aanpassingsvermogen.

Loslaten van gedachten

Niet door jezelf aan te passen, maar om de ideeën in je hoofd los te laten en de realiteit te accepteren. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan. Wees mild naar jezelf.

Als je de realiteit kunt accepteren, ontsla je jezelf van dit zware gevoel. Daarnaast schep je ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Zolang jij stevig aan je eigen roer blijft staan, is er misschien zelfs weinig veranderd.

 Zelf in regie blijven

Als je jezelf persoonlijk aanspreekt over dit onderwerp, is het prioriteit dat je in verbinding blijft met jezelf. Jezelf niet als schuldige aanwijst en daarmee jezelf afwijst. Je boosheid kun je gebruiken om je grenzen te bewaken en je energie in te zetten als manifestatiekracht. De realiteit ontkennen, dat hou je niet zo lang vol. Verdriet komt je helpen om je te herbalanceren.

 De realiteit, daar ben je nu

Ondanks dat je behoorlijk in je eigen hoofd kunt ‘wegdromen’, kom je altijd weer in contact met de realiteit. Je bent er immers onderdeel van. Misschien is dit moment juist ontstaan als toets, en ga je nu of in de toekomst deze uitdaging tackelen? Blijf je in verbinding, op je eigen pad. Wat heb je daarvoor nodig? Mijn antwoord is vaak: tijd voor mezelf om te processen, rust en expressie. Daarna heb ik ze letterlijk weer op een rijtje gezet en kan ik weer moedig voorwaarts.

Kun je de nieuwe situatie omarmen?

Kun je je overgeven aan het idee: misschien is het op een of andere gekke manier toch beter zo? En kun jij van de nieuwe situatie toch weer het beste maken? Dan ben je echt op de goede weg, een levenskunstenaar.

Falen bestaat niet, ervaren wel

Het is absoluut geen falen als dat nog niet lukt. Soms zijn de uitdagingen voor nu te groot. Kun je overgeven aan de realiteit en even niets van jezelf verlangen? Neem pauze en schep zo ruimte om eerst weer bij jezelf te komen, bij je eigen bewustzijn. ‘Bij zinnen komen’ noemen ze dat ook wel.

Hulp vragen is een krachtige keuze

Merk je dat dat niet lukt? Of herken je dat bepaalde teleurstelling niet meer weggaat? Misschien er iets wat jouw knappe hoofd over het hoofd heeft gezien, wat je gevoel je -koste wat kost- probeert te vertellen. Weet dat ik dat een heel interessante puzzel vind. Ik help je graag inzicht te geven in je eigen gedachtenpatronen.