Gedachtenpatronen signaleren en doorbreken
Het leven is vergankelijk. Er zijn periodes, cycli en aan alles komt een einde. Dus, zolang je hier op aarde bent, kun je er maar beter het beste van maken. Maar voor sommige mensen is dat nog niet zo gemakkelijk. Die mensen hebben een hoofd vol gedachten en vragen: Wat heeft het leven voor zin? Wat is de zin van het leven? En hoe maak je er het beste van?
Stel jij je die vraag wel eens? Soms lijkt het leven zo zinloos en kun je bij iedere activiteit afvragen wat het voor nut heeft. Met andere woorden; ‘het voordeel, de opbrengst’ zegt Van Dale. Die vraag kun je proberen te beantwoorden, meestal doe je dat in je hoofd, met opeenvolgende gedachten. Wanneer je vanuit schaarste denkt, is bijna alles te duur. Als je vanuit nut denkt, is bijna alles zinloos. Mijn hoofd hield zich lang en vaak bezig met de vraag: Waarom dit leven?
Wat is precies het nut van leven? Nagels groeien lang, je knipt ze. Iedere week weer. Idem voor haren en ander lichamelijk onderhoud. Tijd verstrijkt. Je vindt mensen, dieren en gewoonten die bij je passen. Je ervaart en leert het een en ander.
Als er geen goed of fout is, want iedereen mag doen wat ie wil, waar die zin in heeft, dan hoef je ook niet te groeien. Je bent goed zoals je bent. Zoals je nu bent. Dat is fijn om te weten, maar daar kun je ook mentaal in vast draaien. Want, wat doe je hier dan? En is het leven dan in essentie niet volkomen zinloos?
Opgroeien lijkt logisch, zolang ben je nog niet ‘af’. Maar dan, als je jong-volwassen bent. Wat moet je met je leven? Iets goeds bijdragen? Dat is voor iedereen anders. En hoe maak je ‘goeds bijdragen’ concreet? Dan moet je toch eerst weten wat ‘goed’ is? Daarvoor krijg je de kaders in je opvoeding en opleiding. Dat wordt je extern bijgebracht (conditionering), maar dat hoeft niet aan te sluiten bij hoe jij het ervaart. Daarin kan het behoorlijk schuren. Dus ondanks dat jij het graag goed wilt doen, vind je nog niet het recept voor ‘goed doen’ die bij jou past. Dus mag je verder zoeken. Wat past bij jou?
Volg je vreugde
Je hoort het cliché regelmatig: je moet gewoon genieten. Ik zou liever zeggen: je mag genieten. Deze gedachtencirkel afdraaien brengt je geen vreugde, in tegenstelling. Het brengt je waarschijnlijk een k*tgevoel, over je leven en over jezelf. Ok, point taken. Wat dan? Dingen doen waar je blij van wordt. Waarvan je oplaadt, waar je voldoening uit haalt. Iets doen waar je plezier aan beleeft lijkt egoïstisch. En een beetje te makkelijk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Hé, wat geberut daar nou?
Overtuigingen ontrafelen
Je leest het al een beetje door de regels heen, hier zitten een aantal overtuigingen in, bijvoorbeeld:
Als jij focust op plezier beleven, ben je egoïstisch.
Als jij alleen focust op een goed gevoel, is dat te makkelijk.
Jij weet niet wat goed of fout is, dat is niet aan jou.
Als je bovenstaande gedachten gelooft, creëer je een overtuiging. Wanneer je het zo zwart wit op papier zet, ontstaat er al ruimte. Is dat wel waar? Waarschijnlijk niet. En zo brokkelt een overtuiging af. En verliest ie z’n waarde. Mocht deze gedachte of vraag weer opkomen, dan ga je hem eerder herkennen: Hé, daar is ie weer! Maar ik weet dat het niet waar is, dus ik geloof het niet langer. En daarmee schep je ruimte voor ‘gezondere overtuigingen’.
Sommige gedachten zijn onzin
Misschien moet je even wennen aan het idee: je bent niet je gedachten. Je denkt je gedachten, maar dat is niet wie jij bent. Gedachten komen voorbij, vergelijk ze maar met wolken. Je hoeft ze niet te geloven, je kunt ze ook voorbij laten gaan.
Als ik iets zeg waarvan jij weet dat het niet waar is, dan neem je het ws ook niet van me aan. Je stelt je de vraag; ‘is wat zij zegt wel waar?’ Waarom doen we dat eigenlijk niet bij onze gedachten?
Ten eerste omdat we ons vaak niet bewust zijn van gedachten. Het signaleren van gedachten vergt een wakkere geest. Ons hoofd staat vaak ‘aan’, maar het is lang niet altijd scherp.
Misschien lijkt het als je je eigen gedachten niet gelooft, alsof je jezelf niet vertrouwt. Het hoofd zal het wel weten, toch? Je hoofd zal het toch goed met je voor hebben?
Wanneer je dat gaat onderzoeken, zal je ontdekken dat er nogal wat gedachten zijn die ‘kant noch wal’ raken. Gedachten die niet goed zijn voor jou, gedachten die complete willekeur bevatten, kortom gedachten die nergens op slaan.
Denken is doen
Het is een uitdaging om die gedachten te ‘laten varen’. Bij negeren lijken ze alsmaar sterker en vaker terug te komen. Het is net als met die roze olifant in de kamer. Waar focus je op?
Welke gedachte geloof jij? Een gedachte geloven is doen. Daarom denken = doen. Misschien nu nog niet bewust. Daar kan ik je goed bij helpen.
Overigens, dit stuk gaat alleen over gedachten, oftewel het hoofd/ratio. In gesprekken werk ik niet alleen met de ratio, juist niet. Je hebt ook emoties, een fysiek lichaam en een ziel. Die systemen in jou werken met elkaar samen, voor jou. Dus die komen ook absoluut aan bod.